Fairplant start met Tissue Culture lab in 40ft container

Onderstammenkweker Fairplant en Tissue Culture specialist ViVi, onderdeel van Visser Horti Systems zijn een strategische samenwerking aangegaan om een nieuw blauwe bessen tissue culture laboratorium te ontwikkelen. Drie 40ft containers met een zeer innovatief laboratorium worden als plug-and-play systeem geplaatst in Emmeloord.

De uitbereiding past goed bij de ambities van de marktleider van vruchtboomonderstammen. “We zijn voortdurend opzoek naar een manier om voorop te lopen en de toekomst veilig te stellen, dat voeren we door in de breedste zin van het woord.” Aldus Rik Klein. Een Tissue Culture omgeving stond al lang op de verlanglijst van Fairplant “Vier jaar geleden ontstond het idee om gezonde kwaliteits-planten te gaan telen met een minder grond gebonden teelt maar wel met veel flexibiliteit. Deze combinatie  vinden we erg waardevol kijkend naar de toekomst” vertelt Klein. In Oktober moet het lab volledig operationeel zijn.

Het Plug-and-play lab van ViVi is een turn-key oplossing voor een volledig operationeel vermeerderingslaboratorium. Het container-concept heeft alle voordelen van een normaal tissue culture laboratorium, maar nu in combinatie met drie 40ft scheepscontainers, geplaatst als plug-and-playsysteem. Het enige wat de locatie nodig heeft is een vlakke ondergrond, elektriciteit en een afvoeraansluiting. Het lab kan binnen enkele weken operationeel zijn.

ViVi heeft dit innovatieve concept ontwikkeld om een laagdrempelige toegang te bieden tot weefselkweekproductie voor bedrijven die nieuw zijn in dit segment. Het belangrijkste voordeel van het containerlab is de kostenefficiëntie in vergelijking met reguliere vermeerderingslaboratoria, terwijl de hoge kwaliteitsstandaard behouden blijft die vereist is voor TC-productie.

De containers zijn uitgerust met alle ruimtes die nodig zijn om een compleet weefselkweeklaboratorium te runnen. Het bevat ruimtes voor het uitsnijden van planten, het bereiden van media en het gecontroleerd meerlagig kweken van de plantjes in de ViTrays. Fairplant zal in staat zijn om meer dan een miljoen micro-vermeerderde blauwe bessenplanten per jaar te produceren. Behalve blauwe bessen gaat Fairplant ook hun nieuwe lab gebruiken voor de teelt van frambozen, fruitbomen en diverse andere kleinfruitplanten.

Cutting Tissue Culture

ViVi zal medewerkers van Fairplant in-house trainen voor het nieuwe TC-lab. Het betreft een spoedcursus van 3 maanden in het ViVi laboratorium in ‘s Gravendeel. De training maakt het personeel van Fairplant bekend met microvermeerdering en maakt hen op de hoogte van de laatste innovaties in de wereld van weefselkweekproductie.

Het 40ft containerlab-concept is gunstig voor telers met weinig ervaring in microvermeerdering en voor bedrijven die een laagdrempelige toegang tot weefselkweekproductie willen. Omdat de relatief lage investering vereist is, biedt het 40ft containerlaboratorium voor plantenweefselkweek een echte gamechanger voor de microvermeerderingmarkt van veel gewassen.